Totuus sattuu ja hävettää, mikä aiheuttaa tuohtumista, puolustelua ja jopa hyökkäämistä. Siksi ennen kritiikin esittämistä kannattaakin tutkia, kestääkö suhde jo kritiikin, onko taustatyöt tehty tarkasti ja onko sanat aseteltu riittävän hienotunteisesti.
Puhu päättäjä puolellesi
Onko pakko, enkö saisi vain keskittyä työhöni?
Ikävä pilata bileet, mutta vastaus on yksiselitteisesti: et.
Kukaan yksilö tässä maailmassa ei tule selviämään hautaan saakka ilman, että joutuu kertaakaan perustelemaan näkökantaansa. Tai jos uskot olevasi sellainen, niin siinä tapauksessa suuntaa internetin vihreämmille laitumille ja sulje tämä ikkuna. Mutta me muut kuolevaiset joudumme vähän väliä tilanteeseen, jossa on ihan pakko saada muut näkemään asiat siitä kulmasta, josta haluamme.
Välillä ”muut” on kehityskeskustelussa pöydän yli meitä tiukasti silmiin tuijottava pomo. Toisinaan se on vastaan inttävä kollega (tai puoliso). Usein se on palaverissa pullavatia kohti kurkottava asiakas, jolla on vahvat mielipiteet mutta vähän tietämystä.
Mitä lasittuneempi katse pöydän toisella puolella on, sitä kylmempi hiki selkäpiitä pitkin valuu norona alas. Mikä on, kun ei faktat riitä? Mitä muuta voin tähän enää muka lisätä?
Aloita näistä näkökulmista ja vinkeistä
Parempaa palautetta saa pyytämällä
Pyydä tarkkaa ja täsmällistä palautetta asiasta, jonka olet itse valinnut kehityskohteeksesi. Silloin toisen on helpompi antaa hyödyllistä ja konkreettista palautetta, ja sinun on helpompi ottaa se vastaan ja käyttää sitä itsesi kehittämiseen.
Luo luottamusta antamalla itsellesi tarkemmat takarajat
Epämääräisten lupausten, venyvien aikataulujen ja jatkuvan kiireen keskellä asiakkaat eivät ole tottuneet siihen, että joku lupaa jotain selkeää – saati pitää sen.
Asiakastyössä luotettavuus rakentuu neljästä osasta
Luotettavuus (trustworthiness) on uskottavuuden (credibility), toimintavarmuuden (reliability) ja läheisyyden (intimacy) summa jaettuna itsekkyydellä (self-orientation). Se selittää, miksi välittäminen on tärkeämpää kuin olla aina oikeassa.
Kaikuluotaa itsellesi lisää tietoa
Kaikuluotaus antaa kuulijan ymmärtää, että en nyt ihan ymmärtänyt tätä. Silti kaiku ei väitä, että toinen olisi selittänyt asian jotenkin huonosti. Se pyytää tarkennusta, mutta samalla jättää avoimeksi sen, mitä lisätietoa tai paljonko vastaajalta odotetaan.
Vieraskynä: Toisen koronakaranteeni on toisen viestintäarki
”Tämä epidemia tietysti vaikuttaa omiin päivittäisiin rutiineihin paljonkin, mutta vaikuttaako se myös tekemiseen tiimin kanssa, jota en muutenkaan koskaan tapaa kasvotusten?”, pohtii vieraskynässään Mikko Suominen
Voisiko sitten kuitenkin sanoa joskus ihan vaan suoraan ei?
Entäs, kun sanoin kerran asiakkaalle vaan että ei ja asiakas otti sen oikein hyvin, niin romuttaako tämä sun Joo, ja -työkalun tarpeellisuuden?
Oliko pomosi Nordic Business Forumissa?
Maanantaipalaverin agenda uusiksi! Jos pomosi oli Nordic Business Forumissa, hänen kanssaan kannattaa juuri nyt ottaa puheeksi seuraavia teemoja, ideoita ja epäkohtia.
Vakuuta yleisösi seisomalla vakuuttavasti
Olisi tietysti kiva, jos pelkällä puheen sisällöllä olisi väliä. Me emme kuitenkaan luontaisesti luota puhujaan, jonka kehonkieli ei herätä luottamusta ja jonka olemus viestii epävarmuutta. Onni on se, että olemme syntyneet seisomaan vakuuttavasti.
Aktiivinen kuunteluasento huijaa aivosi hereille
Jos olisit panttivankineuvottelija ja istuisit pöydän ääressä odottamassa hetkenä minä hyvänsä saapuvaa puhelua, millaisessa asennossa istuisit?
Nämäkin ovat aikasi arvoiset
Vaikuttavan puheen anatomia – The green, blue, red movement
Esteve Pannetier
Mitä yhteistä on vaikuttavilla puhujilla ympäri maailman ja yli vuosisatojen? He puhuvat paljon muista, vähän itsestään. Vaikuttavien puheiden pohjalta analysoitu the green, blue, red -tekniikka auttaa hahmottamaan oman puheen painotuksia ja niiden vaikutuksia. Esteve Pannetierin erinomainen puhe TEDx Turku -tapahtumassa vuodelta 2013.
Retoriikka erottaa devaajista asentajat ja asiantuntijat
Teemu Suoranta
Artikkelissa Suorannan Teemu ruotii, miksei pelkkä faktapuhe riitä vakuuttamaan. Jo palaverin päättyessä suuri osa faktoista on kadonnut asiakkaan päästä ja jäljelle jää vain se, mitä sait hänet tuntemaan. Asiaa vastaan ei auta rimpuilla – retoriset keinot kuuluvat asiantuntijan päivittäisiin työkaluihin.