Blogi

“Mä olen vaan rehellinen!”

Jos tarkoituksemme on käydä antoisaa keskustelua, ei riitä, että on rehellinen. On oltava myös rakentava, myötätuntoinen ja ymmärtäväinen. Ilman näitä rehellisyys todennäköisesti aiheuttaa vain tuhoa.

Mitä tehdä, kun joku ärsyttää?

Ihmiset ärsyttävät meitä toisinaan, emmekä voi sille mitään. Mutta vaikka ärsyttävyyden hyväksyisi osaksi elämää, se ei silti poista sitä tosiasiaa, että ärsyttää. Mitä siis tehdä ärsytykselle?

Sinä ≠ ajatuksesi

Kaikki ajatuksesi eivät ole totta. Sinä et ole yhtä kuin ajatuksesi. Siinä se kaikessa lyhykäisyydessään. Mutta miksi nämä näkökulmat kannattaisi sisäistää?

Kuulemme välillä ihan mitä sattuu

Olemme tottuneet luottamaan havaintoihimme ja muistiimme. Tosiasiassa havaintomme ovat subjektiivisia, ja muistissamme on reikiä. Kun hetken päästä muistelemme mennyttä tapahtumaa, on siitä jäänyt mieleen vain murusia, joista muodostamme päässämme itsellemme mieluisan tai järkeenkäypän tarinan.

Jokainen meistä on joskus jankuttaja

Mitä enemmän kannamme huolta tai turhautumista, sitä todennäköisemmin itse kustakin kuoriutuu jankuttaja. Toistamme itseämme kuulluksi tulemisen toivossa. Jos jankuttaminen ei kuitenkaan tunnu auttavan, mitä kannattaisi tehdä?

Kun tunne ottaa vallan, ajattelu ja viestintä kompastelevat

Kun meissä ottaa vallan joku äänekkäämpi tunne, keskittymisemme kiinnittyy siihen. Omat tunteemme ja tarpeemme vaativat huomiomme. Emme enää pysty asettumaan toisen ihmisen asemaan. Näissä hetkissä viestintä alkaa yleensä kompastella.

Erota toisistaan tulkinta ja havainto

Tulkintojen ja havaintojen erotteleminen toisistaan kuulostaa varsin helpolta tehtävältä, mutta on käytännössä vaikeampaa. Pidämme nimittäin itseämme luotettavana, objektiivisena ja neutraalina kertojana, jonka havainnot ovat totta. Oma tulkintakehikkomme vaikuttaa kuitenkin aina havaintoihimme.

Sinä et kuuntele – eikun minä en tottele

Luulisi olevan itsestään selvää, kuunteleeko toinen tai kuuntelenko itse vai en. Silti olen toistuvasti törmännyt kuuntelemiseen liittyviin erimielisyyksiin sekä omassa elämässäni, työelämässä että kirjallisuudessa.