Harjoittele kuuntelemista viisi minuuttia päivässä

Jos on aikeena kehittää omaa kuuntelutaitoa, suosittelen noudattamaan ohjetta, jonka sain panttivankineuvottelijoiden kouluttajalta, Richard Mullenderilta: harjoittele kuuntelemista viisi minuuttia päivässä. Kuunteleminen, kun sitä tekee aktiivisesti ja kuuntelutapahtumaan osallistuen, on työlästä. Se kuluttaa voimavaroja siinä missä puhuminenkin. Siksi kuuntelulihasta vahvistetaan maltilla.

Kuuntelemisessa on monta eri osa-aluetta, johon voi kiinnittää huomiota ja jota voi harjoitella. Näitä ovat esimerkiksi:

Valitse niistä siis ensin yksi ja aloita jostain helposta. Sen jälkeen mieti, missä tilanteessa tänään voisit harjoitella viisi minuuttia. Onko tulossa joku sopiva palaveri? Kuunteletko perheenjäsentä, kun työpäivä päättyy? Soitatko jollekin harjoitellaksesi? Sitoudu viiden minuutin harjoitteluun etukäteen, niin se tulee tehdyksi.

Kuuntelemista kannattaa harjoitella hyvissä olosuhteissa

On olennaista tiedostaa, että on myös tilanteita, joissa ei kannata harjoitella. Eihän kipeänä, väsyneenä ja huonosti syöneenä kannata mennä salillekaan. Samalla tavoin huonosti nukutun yön jälkeen, kun nälkäkiukku vaivaa ja olo on muutenkin kamala, kuunteleminen on erittäin vaikeaa ja harjoittelu siten lähes hyödytöntä.

Siis ennen kuin ryhdyt kuuntelemaan, tarkista omat lähtökohtasi. Onko kehossa ja mielessä virtaa? Onko sinulla voimavaroja kuunteluun? Tarvitsisitko itse kuuntelua ja jonkun toisen läsnäoloa?

Olemme sitä parempia kuuntelijoita, mitä paremmin olemme täyttäneet omia tarpeitamme. Täytämme omia tarpeitamme sitä paremmin, mitä paremmin tunnemme itsemme ja tarpeemme. Siksi kuuntelemisessakin – kuten niin monessa muussakin asiassa – avain parempaan kommunikaatioon käy itsetuntemuksen kautta.

Tiedosta, koska kuuntelet ja koska et kuuntele

Lopuksi on tärkeää huomata, että teemme monesti asioita puolivillaisesti, koska emme oikein itsekään tiedä, mitä olemme tekemässä. Kuuntelemme ja selaamme puhelinta, emmekä keskity kumpaankaan. Vastaamme sähköpostiin ja mietimme työongelmaa, emmekä edistä kumpaakaan. Lojumme sohvalla rentoutumassa, mutta mielessämme jumitamme keskeneräisen kotiasian pyörteissä, emmekä hyödy kummastakaan.

Siksi ripaus tietoista läsnäoloa voisi tehdä ihmeitä. Kun kuuntelet, kuuntele. Keskity kuuntelemaan ja laita muu syrjään. Ja yhtä lailla, kun tekee mieli selata somea, selaa ihmeessä. Jos toinen yrittää silloin jutella, sano, että “odota hetki, en pysty juuri nyt keskittymään”.

Toisaalta myös sillä on väliä, millaista kuuntelemista tilanne edellyttää. Jos toinen vain jutustelee, kuulolla oleminen luultavasti riittää. Mutta jos toinen kertoo, on syytä kuunnella. Harjoittelemalla tulemme siinä taitaviksi.

TL;DR: Harjoittele kuuntelemista 5 minuuttia joka päivä

  • Kuuntelemisen harjoitteleminen kannattaa tehdä tietoisesti pienissä erissä
    • Valitse yksi kuuntelemisen työkalu ja aloita jostakin helposta.
    • Valitse etukäteen, milloin keskityt viisi minuuttia kuuntelemiseen.
  • Pyri harjoittelemaan kuuntelemista silloin, kun olosuhteet ovat hyvät eli voit itse hyvin.
  • Tiedosta, koska kuuntelet ja koska et kuuntele – vältä tekemästä monta asiaa yhtä aikaa huonosti.
  • Kiinnitä myös huomiota siihen, millaista kuuntelua tilanne vaatii.
    • Jos toinen jutustelee niitä näitä, kevyempi kuunteleminen riittää.
    • Jos toisella on tärkeää asiaa, on parempi kuunnella huolella.

Kuuntele lisää aiheesta Koodarikuiskaajan podcastista:

Vai mitä mieltä oot?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.