Miten huijarisyndroomaa hoidetaan?

Lähteestä toiseen vastaus kysymykseen ”miten huijarisyndroomaa hoidetaan” on kutakuinkin sama. Tärkeintä on:

Psykoterapian keskeisin tavoite huijareiden hoidossa on vähentää potilaan riippuvuutta toisten positiivisista arvioista oman itsetunnon pohjana ja rakentaa vahvemmin sisäistetty omanarvontunto. – Clance & Langford, 1993

Tähän auttaa terapia. Terapia voi olla tarpeen etenkin, jos huijarisyndrooma on kytkeytynyt muihin ahdistusoireisiin tai masennukseen, tai jos huijarisyndrooma itsessään aiheuttaa voimakkaita ahdistuksen kokemuksia. Terapian ohella tai sen sijaan, jos ahdistus on lievää ja olo muutoin toimintakykyinen, voi koittaa seuraavaa kahta toimenpidettä.

Todistusaineistoa huijis-oikeudenkäyntiä varten

Yksi huijari-ilmiön rakennuspalikoista on se, että huijauksen tunteista kärsivä on mestari selittämään pois omat saavutuksensa. ”Kyllä juu pääsin kouluun / valmistuin koulusta, mutta…” ”En minä oikeastaan ole kovinkaan hyvä, minä vain…” ”No joo, sain kyllä tämän työn, mutta se johtuu vain siitä, että…”

Nämä selitykset rapauttavat uskomme omaan kyvykkyyteemme, emmekä tunne ansaitsevamme sitä, minkä olemme itse saavuttaneet. Valerie Young neuvoo, että vastalääkkeeksi meidän olisi syytä kirjoittaa ylös pelkät faktat, ilman rapauttavia, mitätöiviä ja vähätteleviä ”mutta”-lausekkeita.

Siis istu alas ja kirjoita ylös kaikki, mitä olet ikinä tehnyt ja saavuttanut.

  • Koulut joihin pääsit, miten siellä pärjäsit, valmistumiset, lopputyöt, kehut ja stipendit.
  • Kirjaa ylös työpaikat, joissa olet ollut, ylennykset, isot projektit, jotka olet tehnyt, saamasi positiiviset palautteet ja ansiomerkit.
  • Listaa äänestykset ja vaalit ja palkinnot ja nimitykset.
  • Muista laittaa ylös, jos olet pystynyt elättämään itse itsesi yrittäjänä, taiteilijana, freelancerina.

Kun et enää muista enempää, pyydä perhettäsi tai ystäviäsi täydentämään listaa. Pidä lista mukanasi ja huijarituntemusten tullen lue se läpi. Huijari-ilmiöllä ei ole todistusaineistoa, ettet muka olisi pystyvä, pätevä ja osaava. Mutta sinulla on, että olet!

Minä rakastan sinua juuri tuollaisena kuin sinä olet

Tämä seuraava ohje on peräisin eräältä ratkaisuvalmentajalta, mutta sen äärelle minut palautti jälleen Brené Brown. Pystytkö katsomaan itseäsi peilistä silmiin ja sanomaan itsellesi ääneen ”minä rakastan sinua juuri tuollaisena kuin sinä olet”?

Mistä tiedämme, että joku rakastaa meitä? Teoista, kyllä, mutta myös siitä, että he kertovat sen meille ääneen. Mistä tiedämme, että me itse rakastamme itseämme? Ihan samoista asioista. Silti ainakin minulle lauseen sanominen ääneen aiheutti aluksi hyvinkin epämukavaa kiemurtelua. Jos en pysty kertomaan itselleni, että rakastan itseäni, rakastanko silloin?

Brown muistuttaa luentosarjassaan, että kykenemme rakastamaan muita vain siinä laajuudessa kuin kykenemme rakastamaan itseämme. Mitä enemmän tunnemme hyväksyvää rakkautta itseämme kohtaan, sitä armollisempia olemme myös vikojen ja puutteiden kohdalla – omiemme ja muiden.

Siksi meidän on opeteltava osoittamaan itsellemme rakkautta. Asian sanominen suoraan ääneen on yksi – ja ehkä kaikkein vaikein – harjoitus. Toinen on osoittaa rakkautta itsellemme teoin, eli tekemällä itselle niitä asioita, joita tekisimme muillekin rakkaillemme. Rakasta itseäsi myös rajojasi puolustamalla, itseäsi palkitsemalla, ja sallimalla itsellesi lepoa ja iloa.

Mistä sinä tiedät, että sinä rakastat itseäsi? Tule jutulle Koodarikuiskaajan Slackiin!

TL;DR: Miten huijarisyndroomaa hoidetaan?

  • Huijarisyndroomaa hoidetaan pääasiassa terapialla.
  • Tärkeää on saada huijarikokemuksista kärsivä uskomaan itseensä ja arvostamaan itseään.
  • Asiaa voi auttaa myös se, että kirjoittaa kaikista saavutuksistaan listan.
    • Saavutuksia ei ole lupa mitätöidä ”niin, mutta” -lisäyksillä.
  • Tämän lisäksi omanarvontuntoa voi rakentaa osoittamalla itselleen rakkautta.
    • Opettele sanomaan itsellesi ääneen, että rakastat itseäsi.
    • Osoita itsellesi rakkautta myös teoin.

Vai mitä mieltä oot?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.