Huijarisyndroomassa käsitys kompetenssista vääristyy

Huijari-ilmiöstä kärsivillä ihmisillä on vääristynyt käsitys siitä, mitä kompetenssi tai pätevyys tarkoittaa. Huijari-ilmiön kouriin joutunut ihminen on luonut itselleen täysin kestämättömän ja saavuttamattoman ideaalin, jonka tavoittelu on paitsi mahdotonta myös ruokkii huijarituntemuksia entisestään.

Valerie Young esittelee huijarisyndroomaa käsittelevässä kirjassaan The Secret Thoughts of Successful Women viisi vääristynyttä ja tuhoisaa pätevyyden ideaalia. Jotta kärsimys voisi helpottaa, ihmisen on luovuttava tästä kestämättömästä ideaalista. Tilalle tulee uusia ajatuksia, joilla oman ajatusvankilan ovea voi raottaa.

Perfektionisti

”Jotta olisin todella pätevä, minun pitää voida toteuttaa aina kaikki täydellisesti. Koodini täytyy olla virheetöntä, testeistä saati tuotannosta ei saa koskaan löytyä yhtäkään bugia, code reviewssa ei löydy ikinä mitään huomautettavaa, minä en mokaa missään.”

Jos tämä on oma pätevyyden mittapuu, ihannekuva on perfektionismi. Niin kauan, kuin vaadimme itseltämme täydellisyyttä ollaksemme päteviä, emme ikinä riitä itsellemme. Epäonnistumme omissa silmissämme jatkuvasti ja pidämme yllä huijarisyndrooman tunteita.

Uudet ajatukset perfektionistille

  • Perfektionismi estää sinua menestymästä.
  • Joskus hyvä on todellakin tarpeeksi hyvä.
  • Kaikki asiat eivät ansaitse 100 % panosta.
  • Perfektionismisi vaikuttaa myös muihin.
  • Syleile epätäydellisyyttä.

Luonnonlahjakkuus

”Jos olisin todella pätevä, tämän kaiken pitäisi olla vaivatonta ja minun pitäisi osata tämä kaikki ilman jatkuvaa harjoittelua. Minun pitäisi oppia kerrasta, muistaa kaikki, sekä tietää vastaukset vaativiinkin ongelmiin helposti. Minun ei pitäisi joutua googlettamaan tätä yksinkertaista asiaa.”

Jos pätevyyden mittapuuna pitää luonnonlahjakkuutta, ihminen ei salli itselleen epäonnistumista eikä harjoittelua. Tällainen haitallinen pätevyyden esikuva syntyy kulttuurissa, joka ihannoi superneroja. Näppärästi unohdetaan mainita, että jokainen vaivattomalta vaikuttava osaaja on ensin harjoitellut, kaatunut ja pettynyt lukuisia kertoja.

Uudet ajatukset luonnonlahjakkuuksille

  • Vaivannäkö voittaa kyvykkyyden
  • Omaksu growth mindset.
  • Haasteet ovat kasvun mahdollisuuksia.
  • Todellinen menestys vaatii aikaa. Ja työtä.

Ekspertti

”Jos todella olisin pätevä, minulla olisi tästä aiheesta kolme tutkintoa, sekä väitöskirjan. Minun täytyy osata kaikki uusimmat ohjelmointikielet sekä pysyä jatkuvasti ajan tasalla alan kehityksestä. En voi väittää osaavani tätä, ennen kuin osaan tämän asian alusta loppuun täydellisesti ulkoa ja minulla on siitä kymmenen vuoden työkokemus.”

Tolkutonta opintokokoelmaa pätevyyden mittarina pitävät ihmiset eivät tyydy mihinkään. Aina on vielä yksi verkkokurssi, kirja, opintosuoritus, mikä pitäisi ehtiä tekemään, että voisi olla todella pätevä. Opiskelussa ei ole mitään vikaa. Haitalliseksi ideaali muuttuu silloin, jos omaa osaamista vähättelee säännönmukaisesti siksi, että internetissä on aiheesta vielä sata lukematonta artikkelia.

Uudet ajatukset ekspertille

  • Eksperttiyteen on monta tietä.
  • Tiedolla ei ole päätepistettä.
  • Rajojen tunnistaminen on yksi kompetenssin muoto.
  • Sinun ei tarvitse tietää kaikkea, sinun täytyy vain olla riittävän fiksu löytääksesi sen, joka tietää.
  • Silloinkin, kun et tiedä kaikkea, voit silti olla itsevarma.

Yksilösuorittaja

”Jos todella olisin pätevä, minun ei tarvitsisi pyytää mihinkään apua keneltäkään. Ikinä.”

Yksilösuorittaja kokee, että jos joku auttaa häntä vähääkään, hän ei enää ansaitse kunniaa omasta työstään. Se ei ole enää minkään arvoinen. Yksilösuorittajan maailmankuvassa pätevä ihminen ei tarvitse apua eikä ainakaan neuvoja. Pätevän ihmisen täytyy pärjätä yksin.

Tällainen pätevyyden mittapuu saa ihmisen kaivautumaan poteroon ja tekemään monet asiat vaikeimman kautta. Yksilösuorittaja unohtaa, että yksi pätevyyden muoto on osata kerätä rinnalleen tehokas tiimi ja pyytää apua. Yksilösuorittaja unohtaa, että päämäärä on paljon tärkeämäpi kuin se, että sen on saavuttanut hampaat irvessä yksin.

Uudet ajatukset yksilösuorittajalle

  • Tehdäksesi työsi kunnolla, sinun täytyy ensin tunnistaa tarvitsemasi resurssit (kuten apu).
  • Pätevät ihmiset osaavat pyytää, mitä tarvitsevat.
  • Älykkäät etsivät lähelleen ihmisiä, jotka tietävät enemmän kuin he tietävät.
  • Työsi ei tarvitse olla uraauurtavaa, ollakseen hyvää.
  • Pätevät ihmiset tietävät, että on täysin ok rakentaa toisten pätevien ihmisten työn päälle.
    • Stack Overflow FTW!

Superihminen

”Jotta olisin todella pätevä, minun pitää suoriutua kaikesta täydellisesti yksin. Minun täytyy tuottaa täydellistä koodia etuajassa ja ali suunnitellun budjetin ja kehittää sisäisiä projekteja ja prosesseja. Tämän lisäksi minun täytyy olla moitteeton isä, puoliso ja ystävä, treenata neljästi viikossa ja nikkaroida viikonloppuisin kesämökkiä Turun saaristoon. Kun lapsilla on koulussa myyjäiset, minä leivon.”

Superihminen on perfektionistin ja yksilösuorittajan risteytys. Mutta sen sijaan, että hän olisi yksin suorittava perfektionisti vain töissä, hän on sitä elämän jokaisella osa-alueella. Superihmisen maailmankuvassa todella pätevä ihminen pystyy kaikkeen koko ajan täydellisesti. Lopputuloksena on jatkuva riittämättömyyden kokemus ja todennäköisesti ennen pitkää myös täydellinen uupumus.

Uudet ajatukset superihmiselle

  • On hyväksyttävää sanoa ei.
  • Delegointi vapauttaa aikaa ja antaa myös muille mahdollisuuden osallistua.
  • Kun hidastat ja vähennät työkuormaasi, keskityt siihen, mikä on todella tärkeää.
  • Superihmisen esittäminen lähettää haitallisen viestin muille – etenkin lapsille.

Mitä seuraavaksi?

Vaikka saatat tunnistaa itsesi useammasta kuin yhdestä, luultavasti yksi näistä on ollut se go-to ideaali, jota vasten olet itseäsi mitannut. Miltä tuntuisi päästää irti tästä kestämättömästä mittapuusta? Mihin kaikkeen muuhun voisit käyttää energiaasi, jos et enää keskittyisi täyttämään mahdottomia standardeja?

Yksinkertaisinta on alkaa toimia oman entisen ideaalikuvan vastaisesti eli ottaa pieni askel oikeaan suuntaan. Pyytää apua, delegoida, sanoa kyllä asiaan, jolle ennen olisit sanonut ei, koska et olisi pitänyt itseäsi riittävän pätevänä. Kun muuttaa käytöstään, se muuttaa ajatuksia ja kun ajatukset muuttuvat, myös tunne seuraa perässä. Hitaasti huijari-ilmiön ote heltiää.

Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, niin:

Vai mitä mieltä oot?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.