Kirjoittaminen on työelämätaito, jota tarvitaan joka päivä. Olipa kyse sitten lyhyestä viestistä kollegalle, pitkästä presentaatiosta asiakkaalle tai jättisuuresta dokumentaatiosta, ne kaikki saattavat aiheuttaa kirjoitusblokin. Solmuja voi lähteä aukomaan esimerkiksi näillä keinoilla.
1. Tutki taustasyitä
Kirjoitusblokkiin liittyy usein psykologisia syitä, kuten epäonnistumisen pelkoa. Ensin kannattaakin tutkia, miksi tekstin tuottaminen on vaikeaa. Oletko asettanut itsellesi niin kovat paineet, ettet uskalla kunnolla edes yrittää? Muista, että kirjoittaminen on prosessi, eikä ensimmäisen version ole tosiaankaan tarkoitus olla mitään muuta kuin ensimmäinen versio. Anna itsellesi lupa kirjoittaa huonosti – pääasia, että pääset alkuun.
Joskus senkin pohtiminen helpottaa, kun miettii, mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua. Jos teksti ei osuisikaan maaliin, se olisi tietysti harmillista, mutta harvoin kuitenkaan tavattoman vaarallista.
Toisinaan tekstin takkuaminen ei johdu päänsisäisistä möröistä vaan esimerkiksi siitä, että jokin kirjoittamisen puitteissa mättää. Kirjoittaminen voi esimerkiksi sijoittua työprosessissa sellaiseen vaiheeseen, joka on jo muutenkin stressaava ja kuormittava. Usein pelkästään kirjoittamisen jakaminen pienempiin osiin tai aikatauluttaminen toisin voi auttaa.
Kun tarkastelee hankaluuksien taustasyitä, kannattaa olla rehellinen paitsi itselleen, myös muille. Kollegoille voi myöntää suoraan, että tämä on minulle vaikea teksti kirjoittaa, ja pyytää sen tekemiseen apua. Joskus jo toisten myötätuntoinen suhtautuminen luo uskoa omiin kykyihin kirjoittajana.
2. Puhu tai kirjoita kollegan kanssa
Kollegan apu voi auttaa kirjoitusblokin yli, sillä toiset saavat asiat helpommin selvitettyä niistä ääneen puhumalla. Työkaveria voi pyytää yksinkertaisesti hetkeksi kuuntelemaan, kun setvii tekstin sisältöä ja keskeisimpiä viestejä. Puhuessa sisältö usein hahmottuu ja jäsentyy sen verran, että sen jälkeen siitä on helpompi kirjoittaa.
Toisaalta pari- tai kimppakirjoittaminen voi auttaa vaikean tekstin kanssa. Kun pähkäilee yhdessä muun muassa rakennetta, aloitusta ja sanavalintoja, eteenpäin pääsee varmemmin. Kannattaa kuitenkin sopia pelisäännöt siitä, kuka tekstin omistaa ja miten versioita käytännössä pallotellaan, jotta työn fokus ei karkaa. Joka tapauksessa tärkeintä on, ettei jää kirjoittamisen tuskan kanssa yksin vaan pyytää rohkeasti apua – ihmiset auttavat yleensä mielellään.
3. Tee kirjoitusharjoituksia
Omaa kirjoittamistaan voi kehittää erilaisilla matalan kynnyksen harjoituksilla, ja niitä esitellään Kynän tehtäväkirjassa paljon. Voi esimerkiksi ostaa seitsemän postikorttia ja lähettää ne itselleen eri päivinä. Riittää, kun korttiin vangitsee muutamalla lauseella jonkin pienen hetken. Kun kirjoittamansa kortin pääsee myöhemmin lukemaan, voi samalla tarkastella, tavoittaako kirjoitus oikean tunnelman. Etäisyyden saaminen omaan tekstiin tuottaa parhaimmillaan tärkeitä oivalluksia.
Harjoittelemalla itselleen epätyypillisiä tekstilajeja ja tekemällä uudenlaisia pikku harjoituksia voi herätellä luovuuttaan eloon. Joskus on myös helpompaa harjoitella sellaisten tekstien parissa, jotka eivät liity suoraan omaan työhön, jolloin pelissä ei tunnu olevan koko ura ja oma ammatti-identiteetti.
4. Aloita aikapaineella
Usein on tärkeintä saada kirjoitettua edes jotain, vaikka se ei liittyisi työn alla olevaan tekstiin vielä mitenkään. Ajatusten vyöryttäminen paperille raakamassaksi on hyvä alku, josta voi pikkuhiljaa ryhtyä jäsentelemään ja muokkaamaan valmiimpaa tekstiä. Siksi kannattaakin kokeilla harjoituksia, joissa on mukana jonkinlainen aikapaine ja joiden tarkoituksena on vain kirjoittaa, kirjoittaa, kirjoittaa.
Tähän tarkoitukseen sopii erinomaisesti The Most Dangerous Writing App -sivusto. Siellä pitää ensin määritellä harjoitukselle aika, esimerkiksi viisi minuuttia. Harjoituksen alettua on pakko kirjoittaa taukoamatta, sillä jos sormet pysähtyvät liian pitkäksi aikaa, teksti alkaa haalistua ja hävitä. Tämä on ällistyttävän tehokas lämmittelytreeni, jonka ansiosta sisäisestä sensuurista on pakko päästää irti.
5. Lue paljon ja antaumuksella
Kirjoittajana kehittyäkseen täytyy lukea, sillä erilaiset tekstit opettavat erilaisia tapoja kirjoittaa. Kaikesta lukemisesta on hyötyä, mutta kannattaa harjoitella myös sitä, että lukee kuin kirjoittaja.
Kun olet esimerkiksi lukenut erityisen vaikuttavan tekstin, pysähdy tutkimaan, miten se on rakennettu. Millainen rakenne siinä on? Miten teksti alkaa ja loppuu, entä mitä välissä tapahtuu? Millaista kerronta on? Kuka tekstissä on äänessä? Tai kun klikkaat uutissivustolla yksittäistä uutista, mieti, miten juttu oli otsikoitu. Oliko siinä jokin erityinen koukku? Mitä enemmän analysoit erilaisia tekstejä, sitä vahvemmaksi tekstin tajusi kehittyy.
Kannattaa myös tarjoutua lukijaksi muille. Kun kollega tuskailee oman tekstinsä kanssa, kysy matalalla kynnyksellä, voisitko auttaa. Ei tarvitse osata mitään erityistä tai olla itse kokenut kirjoittaja: riittää, kun tekstin lukee ajatuksella. Pelkästään ”voisiko tässä mennä nopeammin asiaan” tai “olisiko tähän jotain konkreettista esimerkkiä” voivat olla arvokkaita palautteita. Toisten tekstien kommentointi vie aina eteenpäin myös omaa kirjoittamista.
Lisää ajatuksia kirjoittamisesta sekä harjoituksia kirjoitusblokin selättämiseen löytyy kirjoista:
Kynä – Kaikki tärkeä kirjoittamisesta
Kynä – Tehtäviä oman äänen löytämiseen