Oliko pomosi Nordic Business Forumissa?

Nordic Business Forumissa oli tänä vuonna runsaasti esillä seuraavat ilmiöt ja teemat:

  • Innovaatiot kasvun moottorina
  • Epäonnistumisen tärkeys
  • Tiimin psykologinen turvallisuus ja luottamus
  • Järjelliset aikataulut ja ajoituksen vaikutus tehokkuuteen
  • Kaiken kyseenalaistaminen ja oman työn kehittäminen
  • Johtajan autenttisuus, luotettavuus ja haavoittuvuus
  • Selkeyden merkitys johtamisessa, viestinnässä ja myynnissä
  • Yrityksen ja ihmisten todelliset arvot
  • Vaikeiden keskustelujen tärkeys
  • Häpeän haitallisuus johtamismetodina ja yrityskulttuurissa
  • Pelkojen ja tunteiden käsittely

Jos pomosi oli Nordic Business Forumissa, hän todennäköisesti saapuu maanantaina töihin mielessään näihin liittyviä kehitysideoita. Tai ehkä pomosi saapuu maanantaiaamuna töihin ja hautautuu jälleen kasautuneen sähköpostin, odottavien tehtävien ja päällekkäin ajautuneiden palaverien alle.

Olipa pomosi kumpi hyvänsä, nyt sinulla on merkittävän hyvä tilaisuus.

Kannattaa miettiä jo etukäteen, mitä nämä teemat voisivat sinulle tarkoittaa. Miten sinä voisit tai haluaisit olla osa muutosta. Ja jos sinulla on jo pidempään hautunut kehitysidea tai jonkin epäkohdan esiin nostaminen, niin nyt on oikea aika. Pomosi on juuri hakenut kasapäin perusteluja NBF:n lavalta, miksi nämä muutokset kannattaa tehdä.

Tässä muutama kiinnostava tärppi maanantaipalaverin agendalle.

Järjelliset aikataulut ja ajoituksen vaikutus

Onko työpäivä yhtä läähättämistä ja kiire jatkuvasti läsnä? Tai onko ollut vaikea perustella, miksi aamuun sijoitettu palaveri on tuottavuuden kannalta tuhoisa ajatus? Pelkäätkö, että pomosi löytää sinut tuijottamasta seinää ja kuvittelee, että olet laiska ja tehoton, kun oikeasti ajattelet ahkerasti?

Nordic Business Forum tarjosi perusteluja, miksi kannattaa pysäyttää kiire ja ylikuormitetut kalenterit sekä raivata tietoisesti tilaa ajattelulle. Juliet Flunt kehotti jopa printtaamaan ympäri toimistoa lappuja, joissa lukee säännöllisesti harkittavia kysymyksiä:

  • Is there anything I can let go of?
  • Where is “good enough”, good enough?
  • What do I truly need to know?
  • What deserves my attention?

Daniel Pink puolestaan osoitti, että analyyttisen ajattelun kannalta paras aika on aamupäivä ja iltapäivällä olemme ajattelun suhteen aivan kuopassa. Paitsi 20 % ihmisistä, jotka ovat iltaihmisiä. Heidän paras analyyttinen aikansa on alkuillasta.

Koska on siis hyvä aika pitää palavereja, koska pitäisi keskittyä koodaamiseen ja milloin kannattaa workshopata – nämä kannattaa ottaa juuri nyt puheeksi pomon kanssa.

Puheenvuorot:
Daniel Pink: The Scientific Secrets of Perfect Timing
Sara Blakely: Frustrated Consumer Turned Entrepreneur: Revolutionizing An Industry
Juliet Funt: The Strategic Pause

Kaiken kyseenalaistaminen ja oman työn kehittäminen

Tuntuuko moni asia työssäsi järjettömältä? Tekisitkö asiat tuhat kertaa kätevämmin, nopeammin ja järkevämmin, ellei olisi jokin älytön prosessi, joka hidastaa kaikkea? Onko organisaatio ajautunut ”näin nämä nyt vaan meillä tehdään” -koomaan?

Nyt voit muistuttaa pomoa Sara Blakelyn puheenvuorosta. Hän antoi kuulijoille kaksi ohjetta:

  1. Kysy jatkuvasti miksi. Älä pelkää näyttäväsi hölmöltä, vaan kysy vilpittömän uteliaasti kaiken suhteen, että miksi.
  2. Kysy alaisiltasi usein: ”Jos kukaan ei olisi koskaan kertonut sinulle, kuinka sinun työsi tehdään, miten sinä sen tekisit?”

Nämä kaksi kysymystä ruokkivat jatkuvaa parantamista ja työn kehittämistä oikeaan suuntaan.

Puheenvuoro:
Sara Blakely: Frustrated Consumer Turned Entrepreneur: Revolutionizing An Industry

Selkeyden merkitys ja todelliset arvot

Onko yrityksen visio hähmäinen, missio epämääräinen ja strategia sekava? Tuntuuko yrityksen arvot päälle liimatulta schaisselta?

Ei muuta kuin käsi pystyyn. Nordic Business Forumissa niin Carla Harris, Donald Miller kuin Brené Brownkin puhuivat selkeyden merkityksestä. Kaikki tosin eri näkökulmasta.

Carla Harris painotti, että johtajan tehtävä on luoda selkeyttä sekavaan tilanteeseen ja osoittaa suuntaa. Ei siis kertoa, että mitä seuraavaksi tehdään, vaan että mitä seuraavaksi ratkaistaan. Se, mitä tehdään, on ammattilaisten itsensä asia. Sama selkeys on Harrisin mukaan olennainen myös myyntityössä.

Selkeyttä myyntiin ja markkinointiin peräänkuulutti myös Donald Miller. Hän muistutti, että ihmisaivojen tehtävä on säästää energiaa. Jos jokin asia on sekavasti esitetty tai kieleltään vaikeaa, aivot luovuttavat todella nopeasti ja siirtyvät virransäästömoodiin. Siksi myynnissä ja markkinoinnissa täytyy kyetä selkeyttämään yrityksen tarjooma ja tarkoitus hyvin, hyvin selkeään muotoon.

Brené Brown puolestaan puhui selkeistä tarinoista aivojemme selviytymismekanismina. Tästä lisää myöhemmissä kirjoituksissa. Mutta Brownin puheenvuorosta tärkeä poiminta on seuraava:

”It is better to NOT have values, than have values that have not been operationalised.”

Eli on parempi, ettei yrityksellä ole arvoja ollenkaan, kuin että yritykselle on määritelty tai nimetty arvot, jotka eivät näy jokapäiväisessä toiminnassa mitenkään.

Puheenvuorot:
Carla Harris: Strategize to Win
Donald Miller: How the Power of Story Can Grow Your Business
Brene Brown: Dare to Lead

Vaikeiden keskustelujen tärkeys

Vaietaanko teillä vaikeista aiheista? Kaikki tietää, että elefantti seisoo keskellä avokonttoria, mutta kukaan ei uskalla ottaa puheeksi? Onko jokainen kriittinen palaute järkyttävää kiemurtelua ja hampurilaismallilla pumpuliin käärimistä?

Carla Harris nimesi hyvän johtajan kahdeksanneksi vaatimukseksi kyvyn käyttää ääntä ja ”to call a thing a thing”. Eli jos on lama, puhutaan lamasta. Jos on YT:t, puhutaan YT:sta. Jos työpaikalla tapahtuu seksuaalista häirintää, on puhuttava seksuaalisesta häirinnästä. Jos johtajalla ei ole rohkeutta katsoa vaikeita asioita silmästä silmään ja käydä niistä rehellistä, suoraa keskustelua, hänellä ei ole pitkää tulevaisuutta tulevien sukupolvien johtajana.

Brown opetti puheenvuorossaan, että ihmiset eivät ota vaikeita asioita puheeksi, koska eivät halua loukata kenenkään tunteita. Mutta kun asioista ei puhuta henkilön kanssa, niistä puhutaan henkilön selän takana, mikä on paljon tuhoisampaa. Siksi etenkin hyvä johtaja, mutta myös hyvä kollega, valitsee rohkeuden ennemmin kuin mukavuuden (courage over comfort). Se mikä on hetken epämukava keskustelu, on lopulta paremman työkulttuurin, yhteistyön ja ihmissuhteen pohja.

Lisäksi Brown muistuttaa, että: ”clear is kind, unclear is unkind”. Eli on tärkeämpää sanoa asiat suoraan ja selkeästi, kuin verhota ne epämääräisiin pehmennyksiin, jotka jättävät kuulijan epäilemään. Mitä oikeastaan tarkoitettiin ja sanottiin? Pitääkö olla enemmänkin huolissaan?

Eli jos pomolla, kollegoilla tai itsellä on taipumusta venkoilla ja väistellä vaikeita keskusteluja, nyt on juuri oikea hetki ottaa asia puheeksi ja tehdä muutos.

Puheenvuorot:
Carla Harris: Strategize to Win
Brene Brown: Dare to Lead

Tiimin psykologinen turvallisuus ja luottamus

Millainen ilmapiiri tiimissäsi vallitsee? Onko lupa epäonnistua, kysyä apua, osoittaa epävarmuutta? Annetaanko palautetta ja miten sitä otetaan vastaan? Esiintyykö nostalgiaa (kyllä ennen oli paremmin), omistushaluisuutta (minun työ, projekti, asiakas, titteli,) tai kyynisyyttä?

Oikeastaan todella moni puheenvuoro painotti, että innovaatiot ovat yrityksen hengissä pysymisen kannalta välttämättömyys. Menestyksekkään innovaation keksiminen puolestaan vaatii runsaasti epäonnistuneita kokeiluja. Ja se taas vaatii psykologista turvallisuutta. Psykologinen turvallisuus on ylipäätään menestyvien ja tehokkaiden tiimien raaka-aine.

Anssi Rantanen kertoi omassa puheenvuorossaan kokemuksensa Googlelta ja opetti, että psykologinen turvallisuus syntyy siitä, että

  1. Painotetaan kaikkien osallistumisen tärkeyttä
  2. Pyydetään rehellistä palautetta
  3. Jaetaan omat epäonnistumiset

Brené Brown kertoi, kuinka haitallisen työkulttuurin ytimessä ovat häpeä ja pelko siitä, että muutun tarpeettomaksi. Tarpeettomuuden pelko saa meidät kääriytymään muutosvastarinnan haarniskaan, joka rakentuu joko nostalgiasta, omistushaluisuudesta tai kyynisyydestä. Häpeä taas on myrkky, joka tuhoaa koko kulttuurin. Jos työntekijöitä häpäistään, hyvin nopeasti kaikki innovatiivisuus loppuu.

Jos työpaikaltasi siis puuttuu Rantasen mainitsemia elementtejä tai näkyy Brownin mainitsemia elementtejä, nyt niistä kannattaa puhua.

Puheenvuorot:
Anssi Rantanen: Why Experimentation is the Future of Growth
Brene Brown: Dare to Lead

Maanantaipalaverin agenda uusiksi

Pomollasi on pääsy NBF-puheenvuorojen tallenteisiin 30 päivän ajan. Suosittelen poimimaan listasta teille olennaiset puheenvuorot, katsomaan ne yhdessä ja keskustelemaan. Muutosta on helpompi tehdä yhdessä, kuin yksin ylhäältä käsin.

Lisäksi muutosta on joskus helpompi tehdä yhdessä ulkopuolisen ja objektiivisen avun kanssa. Minun työkalulaatikostani löytyy sopivia välineitä vaikeiden keskustelujen, palautteen, tiimityön, tunteiden käsittelyn sekä oman työn johtamisen kehittämiseen. Laita sähköposti osoitteeseen: elisa@koodarikuiskaaja.fi

Tiedämme jo, miksi nämä ovat tärkeitä. Nyt jäljellä on vain se kaikkein vaikein, eli asioiden vieminen käytäntöön. Mitä sinä tekisit seuraavaksi? Tule jutulle Koodarikuiskaajan Slackiin!

Vai mitä mieltä oot?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.