Mitä muuta tämä voisi tarkoittaa?

Mielemme on ihan järkyttävän nopea ja tehokas vetämään johtopäätöksiä. Lisäksi mielemme on järkyttävän tehokas ja nopea vetämään nimenomaan sellaisia johtopäätöksiä, jotka tukevat meidän ajatuksiamme, tarpeitamme, pelkojamme ja halujamme. Tietysti. Olemmehan oman ajattelumme päähenkilöitä ja mielemme pyörii itsemme ympärillä.

Ongelma tässä on se, että välillä meillä on haitallisia ajatuksia ja pelkoja. Koemme esimerkiksi haluavamme tai tarvitsevamme  asioita, jotka eivät oikeastaan auta meitä kohti todellisia tavoitteitamme tai saattavat olla meille jopa haitallisia. Tai olemme päättäneet vihata ihmistä, jonka kanssa meidän olisi hyödyllistä tulla toimeen. Neutraalitkin tilanteet ja kokemukset saattavat vahvistaa negatiivista kuvaa, joka meille on piirtynyt itsestämme, muista tai asioista.

Käytännön esimerkkejä haitallisesta automaatiosta

Olet kerran tulkinnut pomon huolimattomasta tiuskaisusta, että hän ei pidä sinusta. Nyt kaikki, mitä hän sanoo, tuntuu siltä kuin pomo yrittäisi savustaa sinua ulos firmasta.

Olet joutunut palaamaan aiemmin vihaamasi teknologian pariin. Vaikka teknologia itsessään on kehittynyt huimasti, jokainen pienikin virhe ja vika saa sinut raivon partaalle. Joka päivä kiroat, miksi ette voi käyttää suosikkiteknologiaasi, jolle muuten antaisit ihan samat virheet anteeksi täysin huomaamatta.

Kollega on viime aikoina vastannut sähköposteihisi hitaasti tai ei ollenkaan. Hän ei myöskään noteeraa sinua mitenkään keittiössä, kun satutte yhtä aikaa hakemaan kahvia. Olet varma, että se johtuu siitä, että kollega on epäkunnioittava, huolimaton ja laiska paskiainen. Purnaat hänestä toiselle kollegalle ja yhdessä päätätte sivuuttaa hänet seuraavasta projektista.

Asiakas jankuttaa ja yrittää saada läpi älytöntä ehdotustaan, jota vastaan olet antanut huolelliset perustelut jo neljä kertaa. Asiakas on siis uppiniskainen idiootti ja sähköpostiesi sävy muuttuu yksi toisensa jälkeen alentuvammaksi ja kylmemmäksi.

Mitä kaikkea muuta tämä voisi tarkoittaa?

Otsikon kysymys on rasittava ja ärsyttävä. Me nimittäin rakastamme automaatioajatuksiamme. Johtopäätösten tekeminen ja niiden mukaan toimiminen on vaivatonta ja säästää aivojemme energiaa. Joskus vedämme johtopäätökset ja toimimme niiden perusteella niin nopeasti, että emme saa itseämme edes kiinni tästä.

Kun kuitenkin pysähdymme sekunniksi ja kysymme tilanteen tullen, että mitä muuta tämä voisi tarkoittaa, mielemme keksii heti vaikka kuinka monta muutakin selitystä. Se ei vaan tee sitä automaattisesti ja pyytämättä. Ainakaan minun mieleni ei vielä tee.

Kysymys ”Mitä muuta tämä voisi tarkoittaa?” pakottaa meidät miettimään toisen näkökulmaa ja tilannetta.

Kysyminen vie meidät pois täydellisestä varmuudesta ja madaltaa kynnystä varmistaa, että mitä toinen itse asiassa tarkoitti tai mitä hänellä on meneillään. Se estää turhia konflikteja syntymästä tai ainakin pienentää niiden mittasuhteita.

Kysymys on helppo, mutta sen kysyminen ei ole helppoa

Tuntuu, että tilanteen negatiivinen tulkinta on sitä automaattisempi, mitä enemmän solmussa oma mieli, itsetunto ja hyvinvointi on. Negatiiviset tulkinnat voimistuvat myös, mitä enemmän meitä pelottaa ja huolestuttaa. Ja toisaalta näistä kuopista myös oman ajattelunsa haastaminen on vaikeampaa. Itsekin epäonnistun työkalun käyttämisessä ihan säännöllisesti.

Onneksi raivostuttavan rakas lähipiirini on kuunnellut paasaustani tästä työkalusta niin paljon, että he suorastaan eivät malta odottaa, että pääsevät huomauttamaan, kun en itse käytä sitä. Eli kun meuhkaan ja mesoan jostain asiasta, he katsovat minua lempeästi ja sanovat: ”Elisa, mitäs muuta tämä voisi tarkoittaa?” Se on ärsyttävää, mutta se toimii.

Sinä voit auttaa omaa lähipiiriäsi ja kollegoitasi, eikä sinun tarvitse olla edes ärsyttävä. Kun joku tulee avautumaan sinulle jostakin tilanteesta, niin esitä kysymys, jolla ohjaat avautujaa ajattelemaan asiaa vaihtoehtoisesta näkökulmasta:

  • Mistä muusta se voisi johtua?
  • Mitä muuta se olisi voinut tarkoittaa?
  • Mitähän sillä mahtaa olla meneillään?
  • Onkohan sillä kaikki hyvin?
  • Mikähän sen sai reagoimaan noin?
  • Miksiköhän se on juuri nyt alkanut tehdä/käyttäytyä tällä tavalla?
  • Miten se on mahtanut tulkita alkuperäisen viestisi?

Ennen pitkää osaamme kysyä näitä myös itseltämme. Emme ehkä ehdi kysyä ennen kuin olemme vetäneet jonkinlaisen johtopäätöksen, mutta ainakin voimme tarkistaa johtopäätöksemme, ennen kuin alamme toimia niiden pohjalta.

Osaatko jo? Tule kertomaan kokemuksistasi Koodarikuiskaajan Slackiin!

TL;DR: Mitä muuta tämä voisi tarkoittaa?

  • Vedämme asioista nopeita johtopäätöksiä ja toimimme niiden mukaan.
  • Nämä johtopäätökset saattavat olla täysin väärässä tai tukea tarpeettoman negatiivista kuvaa todellisuudesta.
  • Kysymällä ”mitä muuta tämä voisi tarkoittaa”, saamme tilanteelle vaihtoehtoisia tulkintoja.
  • Tämä estää turhia konflikteja syntymästä.
  • Omia kollegoita kannattaa auttaa etsimään vaihtoehtoisia tulkintoja kysymällä heiltäkin, mitä muuta heidän kertomansa voisi tarkoittaa.

Vai mitä mieltä oot?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.