Kukaan ei ole koskaan väärässä keskustelun alkaessa

Meissä ihmisissä on sellainen feature, että lähtökohtaisesti me olemme koko ajan oikeassa. Tai siis kuvittelemme olevamme koko ajan oikeassa. Koska jos tajuan olevani väärässä, niin toki korjaan käsitystäni ollakseni jälleen oikeassa.

Tätä ominaisuutta voi tutkailla melko helposti. Kun istut siinä tätä tekstiä lukemassa, niin katsopa hetken sisuksiisi. Löytyykö sieltä yhtään väärää tosiasiaa, mielipidettä tai näkemystä? Toki on alueita, joista et tiedä mitään. On aiheita, joista et ehkä ole vielä muodostanut mielipidettä. Ja on asioita, joista et ole ihan varma. Mutta onko siellä jotain, minkä suhteen tiedät varmasti olevasi väärässä?

Luultavasti ei.

Millä tavalla sinä olet oikeassa?

Kun aloitamme keskustelun, kinan tai väittelyn toisen ihmisen kanssa, olemme kutakuinkin varmoja, että hän on väärässä. Joskus myös tiedämme hänen olevan väärässä ja meillä on tueksemme hyvät perustelut ja kaksikymmentä tutkimusta. Niin alamme paukuttaa vastapuolta kanssamme samalle puolelle latomalla tiskiin kaikki perustelut huolellisessa järjestyksessä.

Se minkä kuitenkin unohdamme, on se, että vastapuoli on myös oikeassa. Hänellä on jotain tietoa ja jonkinlaiset perustelut, jonka valossa hänen mielipiteensä tai näkemyksensä on oikein. Hän ei pidä kiinni näkemyksestään typeryyttään tai ilkeyttään. Voimme yrittää jyrätä hänen ylitseen faktoilla ja perusteluilla, mutta on tehokkaampi ja parempikin tie.

Kannattaa mieluummin selvittää, miten hän on oikeassa. Mitkä ovat ne hänen päänsisäiset lainalaisuutensa, joiden valossa hän on oikeassa? Kysymällä avoimia kysymyksiä ja kuuntelemalla riittävän maltillisesti saamme selville, minkä argumenttien päälle hänen näkemyksensä on rakennettu.

Kuulluksi tullut vaihtaa mielipidettään helpommin

Väärässä oleminen on myös meille ihmisille melko vaikea rasti. Etenkin nyt työelämässä olevat sukupolvet ovat enemmän tai vähemmän kasvatettu olemaan oikeassa. Oikeat vastaukset mitattiin kokeella ja niistä seurasi numero, joka kertoi armottomasti, kuinka hyvä tai huono olet.

Väärässä olemiseen ei ole kasvatettu eikä sitä ole oikein koskaan harjoiteltu. Ja mitä voimallisempi sankarikulttuuri yrityksen sisällä vallitsee, sitä vaikeampaa väärässä oleminen ja sen myöntäminen on. Eikä se kivaa ole ikinä, vaikka siihen suhtautuisi miten.

Mutta jos ihminen tulee kuulluksi ja ymmärretyksi, jos hän saa keskustelussa vähän siimaa, on paljon helpompi alkaa harkita mahdollisuutta, että saattaakin olla väärässä. Olennaista on tunne siitä, ettei ole ihan täysin väärässä ja aivan kelvoton yksilö. Tässä on nyt vain sattunut kertymään väärää dataa ja niiden pohjalta on tullut tehtyä vääränlainen johtopäätös. Sattuuhan näitä.

Siis seuraavan kerran kun joku on väärässä, koita ensin selvittää miten hän on oikeassa.

TL;DR: Miten kaikki voivat olla koko ajan oikeassa?

  • Ihminen kuvittelee aina olevansa oikeassa. Jos ihminen tajuaa olevansa väärässä, hän ennen pitkää muuttaa mielipidettään tai näkemystään.
  • Kun väittelemme ihmisen kanssa, joka on selvästi väärässä, unohdamme että hän on myös oikeassa.
  • Kannattaa pyrkiä selvittämään, mitkä ovat ne faktat ja lähtökohdat, joiden vuoksi hän kuvittelee olevansa oikeassa.
  • Kuulluksi ja ymmärretyksi tulleen ihmisen on helpompi myöntää olleensa väärässä.

Vai mitä mieltä oot?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.