Tiedetään, että ihminen muuttaa mielipidettään huonosti – etenkin jos mielipide on liitoksissa yksilön maailmankuvaan ja identiteettiin. Maailmankuvaamme horjuttavat faktat, siis tosiasiat, saavat meidät lähtökohtaisesti suuttumaan. Olen siteerannut Oatmealin sarjakuvaa ”You’re not going to believe what I’m about to tell you” varmasti kyllästymiseen asti, koska paitsi että se on hyvä sarjakuva, se on myös totta.
Törmään usein kysymykseen, joka lienee enemmänkin salainen toive, että ovathan älykkäät, analyyttiset ja loogiset ihmiset tälle immuuneja. Että tokihan äly pelastaa meidät tuolta alkukantaiselta reaktiolta? Onhan niin, että mitä analyyttisempi ja loogisempi ihminen on, sitä todennäköisemmin hän muuttaa mielipidettään faktojen myötä?
Ei muuten ole
Kognitiivisen neurotieteen professori Tali Sharot kertoo seuraavalla videolla, että faktat eivät saa meitä muuttamaan mielipidettämme tai näkökulmaamme.
Loppupuolella Sharot toteaa, että sama pätee myös älykkäisiin ihmisiin. Ihminen käyttää varsin taitavasti älyään selittääkseen maailmankuvalleen ristiriitaiset faktat pois. Siis pitääkseen oman maailmankuvansa, ei vaihtaakseen sitä.
Onko peli siis pelattu?
No mitä nyt sitten, jos kerran olemme tuomittuja pitämään virheellisen maailmankuvamme olimmepa älykkäitä eli emme? Miten hemmetissä olemme päässeet näin pitkälle, jos aivomme ovat näin alkeellisen typerät? Siten, että mielipiteen muuttaminen tuomalla esiin vastakkaista näkökulmaa puolustavia faktoja ei ole ainoa vaihtoehtomme.
Sen sijaan voimme etsiä sen, mikä keskustelukumppaneille on yhteistä ja lähteä lähestymään asiaa sitä kautta. Videolla Sharot käyttää esimerkkiä rokotevastaisista vanhemmista, joilla kuitenkin on rokotteiden suosittelijoiden kanssa sama tavoite: pitää lapset turvassa ja terveinä. Jos olemme esimerkiksi eri mieltä teknologiavalinnasta, olemme silti luultavasti samaa mieltä projektin tavoitteista. Sen sijaan että yritän käännyttää teknologiavalintaasi, kerron miten minun suosimani teknologia auttaa meitä projektin lopputuloksessa.
Etsi se mikä meille on asiassa yhteistä, mistä olemme samaa mieltä, missä tavoitteemme kohtaavat ja lähesty asiaa tuon yhteisen intressin kautta.
Ahdistaako ajatus siitä, ettei kukaan meistä ole immuuni faktojen poisselittämiselle? Keskustelu jatkuu Koodarikuiskaajan Slackissa.
PS. Tali Sharot tulee kesäkuussa Suomeen Retoriikan Kesäkouluun pääpuhujaksi. Minä olen menossa häntä kuuntelemaan. Näenkö sinutkin siellä?
Minä kyllä pystyn muuttamaan mielipidettäni faktojen perusteella, koska se on järkevää ja hyödyttää minua. Muutenkin typerää olla väärässä. Muodostankin mielipiteeni faktojen perusteella.
Se on erinomaista! Huomaan tekstissäni yhden puutteen. En painota tarpeeksi sitä, että ilmiö on vahvimmillaan silloin, kun joku muu yrittää muuttaa omaa mielipidettämme asiaan, joka liittyy vahvasti uskomuksiin, identiteettiin ja maailmankuvaan. Jos saamme tehdä mielipiteen muodostamista ja vaihtamista rauhassa, omilla ehdoillamme pohdiskellen, se on tietenkin mahdollista. Oletko jo lukenut Daniel Kahnemanin Thinking. Fast and Slow -teoksen?